Contes per parlar d’emocions / Cuentos para hablar de emociones

Contes per parlar d’emocions

Tinc una gran atracció per la literatura infantil, els contes em fascinen.

M’encanta veure els ulls brillants dels infants mentre els escolten i quan queden immersos dins i arriben a ser ells mateixos els propis protagonistes de les històries. Per aquest motiu, el recurs del conte per treballar les emocions amb els més petits i no tant petits és fantàstic, arriben a empatitzar molt i ells mateixos obren el seu cor i ens transmeten les seves pròpies.

Existeixen un munt de contes que tenen un tracte especial a les emocions, d’altres que no van dirigits a una en concret, però el sol fet de que l’infant pugui connectar amb la narració farà que es pugui conversar dels sentiments més profunds.

Poder gaudir d’una estona amb un conte ja és emocionant.

En Patufet és el conte popular que em sento més còmoda explicant als meus fills i alumnes. M’agrada molt, ja que personalment el trobo sense cap tipus de malicia. Comença quan la mare s’ha oblidat del safrà per cuinar el dinar, en Patufet s’ofereix per anar-lo a comprar. És un nen petit de mida, la mare exerceix la seva protecció i preocupació maternal al principi, però li aporta la confiança necessària perquè vagi a comprar tot sol. No només comprar sinó també anar a portar el cistell del dinar al pare que està treballant a l’hort. Pel camí al pobre Patufet li comença a ploure i s’aixopluga sota una col. En aquestes que un bou, amb molta gana, es menja la col i, sense adonar-se’n, en Patufet també. No hi ha mal intencionalitat per part del bou a menjar-se’l, ha estat sense voler! Un cop els pares el troben dins de la panxa del bou, aquests no li obren la panxa amb un ganivet i li emplenen de pedres, com en altres contes, sinó que busquen la forma més natural de què en surti de dins. Donant-li molt i molt de menjar, en Patufet, surt de la panxa del bou després d’un gran pet (Aquesta part escatologica, en què es parla de culs i pets, és la que més els agrada als nens). En Patufet surt de la panxa del bou sa i estalvi i els seus pares es posen molt contents, no s’enfaden ni amb ell ni amb el bou. Així que en aquest conte no li veig molta moralitat dirigida als infants, però m’agrada veure-la pels pares: Tingues confiança en el teu fill i que els accidents poden passar sense necessitat de culpar a ningú.

Avui 2 d’abril, en el dia del llibre infantil i juvenil, m’agradaria poder oferir-vos els contes que considero grans tresors i que explico sovint als meus fills i alumnes:

 • Títol: Monstre de colors. Autora i il·lustradora: Anna Llenas. Editorial Flamboyant. A partir d’un entranyable Monstre de colors descobrirem una història que ens introduirà a petits i a grans en el fascinant món de les emocions. Un conte que pinta cada emoció d’un color i ens ajuda a organitzar-les. L’autora i il·lustradora Anna Llenas disposa d’una gran col·lecció de llibres que tracten les emocions com El buit, T’estimo quasi sempre, Diari de les emocions, Si jo fos un gat, El sol fa tard,…
 • Títol: Emocionari. Autors: R. Valcárcel, Rafael/ Núñez Pereira, Cristina. Editorial Palabras aladas. L’Emocionari és un diccionari d’emocions i una eina tant per l’adult com per l’infant que ofereix la oportunitat a conèixer les emocions i dialogar sobre els sentiments.
 • Títol: Un beso antes de desayunar.  Autora i il·lustradora: Raquel Díaz Reguera. Editorial LOGUEZ EDICIONES. La història del petó de mare de la Violeta que aquell matí  va saltar per la finestra.
 • Títol: Pessigolles al cor. Autors:  Maria Mercè Conangle i Jaume Soler (Autor), Il·lustradora: Ester Llorens i Artola. Editorial PARRAMON. Són 10 contes per regalar pessigolles al cor a qui els llegeix i escolta. A cada conte podem parlar d’una emoció diferent.
 • Títol: El nen que no somreia mai. Autora, il·lustradora i editora: Lia Bertran. La història d’en Jan, un nen que no trobava quelcom que el fes somriure. Una història per parlar del gran valor de la amistat. L’Autora Lia Bertran també disposa d’altres títols encantadors com: La Marta i la xocolata, L’Amic de la Marta
 • Títol: Tinc un volcà. Autora: Miriam Tirado. Il·lustrador: Joan Turú. Editorial El Cep i la nansa. Coneixerem de la mà de l’Alba el nostre volcà interior i com podem apagar-lo. Una història per a parlar sobre la ràbia en els infants i els pares.
 • Títol: Jo mataré monstres per tu. Autor Santi Balmes. Il·lustracions de Lyona. Editorial: Principal de los libros. Conte on de la mà de la Martina i l’Anitram parlarem sobre la por als Monstres.
 • Títol: Bona nit, Monstres! Autora: Lucía Serrano. Editorial Barcanova/Anaya. En Quim no pot dormir hi ha masses monstres en el seu llit.
 • Títol: La meva amiga la foscor. Autora: Ella Burfoot Editorial. La Maria no té por a res, un dia mentre està jugant a la seva habitació, la foscor entra per la finestra!. Una història per parlar una por molt generalitzada en els nen, la foscor.
 • Títol: Encender la Noche. Autor: Ray Bradbury. Ilustradora: Noemí Villamuza. Editorial Kókinos. Una història d’un nen que la seva por a la nit el deixa paralitzat, focalitza la seva atenció en tot allò que li pot donar llum, perdent moments de joc amb altres nens i nenes. Un dia descobreix una nena misteriosa que li mostra la llum especial que la nit amaga.

Segur que me’n deixo  moltíssims, a cada casa i a cada nen els agrada o han empatitzat amb algun altre, estaria molt agraïda que el poguessis compartir amb mi.

 

Cuentos para hablar de emociones

Tengo una gran atracción por la literatura infantil, los cuentos me fascinan.

Me encanta ver los ojos brillantes de los niños mientras los escuchan y cuando quedan inmersos dentro y llegan a ser ellos mismos los propios protagonistas de las historias. Por este motivo, el recurso del cuento para trabajar las emociones con los más pequeños y no tan pequeños es fantástico, llegan a empatizar mucho y ellos mismos abren su corazón y nos transmiten las suyas propias.

Existen muchos cuentos que tienen un trato especial a las emociones, otros que no van dirigidos a una en concreto, pero el solo hecho de que el niño pueda conectar con la narración hará que se pueda conversar de los sentimientos más profundos.

Poder disfrutar de tiempo con un cuento ya es emocionante.

En Patufet o Garbancito es el cuento popular que me siento más cómoda contando a mis hijos y alumnos. Me gusta mucho, ya que personalmente lo encuentro sin ningún tipo de malicia. Comienza cuando la madre se ha olvidado del azafrán para cocinar la comida, Patufet se ofrece para ir a comprar. Es un niño pequeño de tamaño, la madre ejerce su protección y preocupación maternal al principio, pero le aporta la confianza necesaria para que vaya a comprar solo. No sólo comprar sino también ir a llevar el cesto de la comida al padre que está trabajando en el huerto. Por el camino al pobre Patufet le empieza a llover y se cobija bajo una col. En estas que un buey, con mucha hambre, se come la col y, sin darse cuenta, en Patufet también. No hay mal intencionalidad por parte del buey en comérselo, ¡ha sido sin querer! Una vez los padres lo encuentran dentro de la panza del buey, estos no le abren la barriga con un cuchillo y se la llenan de piedras, como en otros cuentos, sino que buscan la forma más natural de que salga de dentro. Dándole mucha y mucha comida, Patufet, sale de la panza del buey tras un gran pedo (Esta parte escatológica, en el que se habla de culos y pedos, es la que más les gusta a los niños). En Patufet sale de la panza del buey a salvo y sus padres se ponen muy contentos, no se enfadan ni con él ni con el buey. Así que en este cuento no le veo mucha moralidad dirigida a los niños, pero me gusta verla para los padres: ¡Ten confianza en tu hijo y que los accidentes pueden pasar sin necesidad de culpar a nadie!

Hoy 2 de abril, en el día del libro infantil y juvenil, me gustaría poder ofrecerle los cuentos que considero grandes tesoros y que explico a menudo a mis hijos y alumnos:

 • Título: Monstruo de colores. Autora e ilustradora: Anna Llenas. Editorial Flamboyant. A partir de un entrañable Monstruo de colores descubriremos una historia que nos introducirá, a pequeños y grandes, en el fascinante mundo de las emociones. Un cuento que pinta cada emoción de un color y nos ayuda a organizarlas. La autora e ilustradora Anna Llenas dispone de una gran colección de libros que tratan las emociones como El vacío, Te quiero casi siempre, Diario de las emociones, Si yo fuera un gato, El sol fa tard,…
 • Título: Emocionario. Autores: R. Valcárcel, Rafael / Núñez Pereira, Cristina. Editorial Palabras aladas. El emocionario es un diccionario de emociones y una herramienta tanto para el adulto como para el niño que ofrece la oportunidad a conocer las emociones y dialogar sobre los sentimientos.
 • Título: Un beso antes de desayunar. Autora e ilustradora: Raquel Díaz Reguera. Editorial LOGUEZ EDICIONES. La historia del beso de madre de Violeta que aquella mañana saltó por la ventana.
 • Título: Cosquillas para el corazón. Autores: Maria Mercè Conangle y Jaume Soler (Autor), Ilustradora: Ester Llorens y Artola. Editorial PARRAMON. Son 10 cuentos para regalar cosquillas al corazón a quien los lee y escucha. En cada cuento podemos hablar de una emoción diferente.
 • Título: El nen que no somreia mai. Autora, ilustradora y editora: Lia Bertran. La historia de Jan, un niño que no encontraba algo que le hiciera sonreír. Una historia para hablar del gran valor de la amistad. La Autora Lia Bertran también dispone de otros títulos encantadores como:  La Marta i la xocolata, L’Amic de la Marta
 • Título: Tengo un volcán. Autora: Miriam Tirado. Ilustrador: Joan Turú. Editorial El Cep i la nansa. Conoceremos de la mano del Alba nuestro volcán interior y cómo podemos apagarlo. Una historia para hablar sobre la rabia en los niños y los padres.
 • Título: Yo mataré monstruos por ti. Autor Santi Balmes. Ilustraciones de Lyona. Editorial: Principal de los libros. Conte donde de la mano de Martina y el Anitram hablaremos sobre el miedo a los Monstruos.
 • Título: Buenas noches, Monstruos! Autora: Lucía Serrano. Editorial Barcanova / Anaya. Quim no puede dormir hay demasiados monstruos en su cama.
 • Título: Mi amiga la oscuridad. Autora: Ella Burfoot. María no tiene miedo a nada, un día mientras está jugando en su habitación, la oscuridad entra por la ventana. Una historia para hablar de un miedo muy generalizado en los niño, la oscuridad.
 • Título: Encender la Noche. Autor: Ray Bradbury. Ilustradora: Noemí Villamuza. Editorial Kókinos. Una historia de un niño que su miedo a la noche lo deja paralizado, focaliza su atención en todo lo que le puede dar luz, perdiendo momentos de juego con otros niños y niñas. Un día descubre una niña misteriosa que le muestra la luz especial que la noche oculta.

 

Seguro que me dejo muchísimos, en cada casa y cada niño les gusta o han empatizado con algún otro, estaría muy agradecida que lo pudieras compartir conmigo.

 

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s