Adéu xumet!! ¡¡Adiós chupete!!

S’acosta el tió, el pare noel i els reis mags, moltes famílies comencen a plantejar-se que els més petits de la casa deixin d’utilitzar el xumet en aquestes dates.

Però que cal tenir en compte abans de portar-ho a terme?

Cal pensar que és una decisió dels pares/mares i no dels infants i que per a ells succionar els pot resultar plaent i relaxant, per aquest motiu eliminar completament el xumet de sobte els pot ser motiu de neguit.

Una forma més respectuosa és preveure aquest canvi amb antel·lació, jo ho comparar-ho amb un deslletament respectuós, seria un “desxumet” respectuós.

Segons la meva experiència cal fer-los partíceps d’aquest pas i informar-los dels motius d’aquest abandonament. Començar uns mesos abans a “desxumetejar”, es a dir, limitar  la presència del xumet durant estones més tranquil·les i només utilitzar-lo en els moments més importants, com per exemple dormir, ens va ser de gran ajuda a casa. La idea és no treure’l de cop sinó progressivament i que es vagi acostumant al dia a dia sense ell.

Sabem que cada família té les seves rutines i que cada nen/a té les seves costums, per tant  s’han de trobar quins son els moments idonis per no utilitzar el xumet.

Uns exemples de com podem portar-ho a terme seria:

  • Deixar el xumet sota el coixí i intentem utilitzar-lo només per dormir.
  • Substituir les estones de xumet per més moments de joc i distracció
  • Quan s’han dormit treure’ls el xumet delicadament, per tal  d’acostumar-se a no restar tota la nit succionant, encara que si el necessita no se’ls nega i ho tornem a provar més tard. Pensem que després no el tindran.
  • Canviar els moments de necessitat de xumet per molt d’afecte (abraçades, petons…)

Tenir en compte que és un procés delicat i que cal  un nou aprenentatge, la nostra tasca és acompanyar-ho amb molt d’amor i comprensió.

IMG_20181206_144330_680~2

Se acerca el tió, el papa noel y los reyes magos, muchas familias empiezan a plantearse que los más pequeños de la casa dejen de utilizar el chupete en estas fechas.

Pero que hay que tener en cuenta antes de llevarlo a cabo?

Tenemos que pensar que es una decisión de los padres/madres y no de los niños y que para ellos succionar les puede resultar placentero y relajante, de ahí que eliminar completamente el chupete de repente les puede ser motivo de inquietud.

Una forma más respetuosa es prever este cambio con antelación, yo lo compararlo con un destete respetuoso, sería un «deschupete» respetuoso.

Según mi experiencia hay que hacerlos partícipes de este paso e informarles de los motivos de este abandono. Empezar unos meses antes a «deschupetear», es decir, limitar la presencia del chupete durante ratos más tranquilos y sólo utilizarlo en los momentos más importantes, como por ejemplo dormir, nos fue de gran ayuda en casa. La idea es no sacarlo de golpe sino progresivamente y que se vaya acostumbrando al día a día sin él.
Sabemos que cada familia tiene sus rutinas y que cada niño / a tiene sus costumbres, por lo tanto se deben encontrar cuáles son los momentos idóneos para no utilizar el chupete.

Unos ejemplos de cómo podemos llevarlo a cabo sería:

  • Dejar el chupete bajo la almohada y intentamos utilizarlo sólo para dormir.
  • Sustituir los ratos de chupete por más momentos de juego y distracción
  • Cuando se han dormido quitarles el chupete delicadamente, para acostumbrarse a no restar toda la noche succionando, aunque si lo necesita no se les niega y lo probamos de nuevo más tarde. Pensamos que después no lo tendrán.
  • Cambiar los momentos de necesidad de chupete por mucho afecto (abrazos, besos …)

    Tener en cuenta que es un proceso delicado y que hay un nuevo aprendizaje, nuestra tarea es acompañarlo con mucho amor y comprensión.

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s