JUGAR (André Stern)

Aquest estiu vaig veure la publicació al facebook del llibre JUGAR d’André Stern d’editorial Litera i vaig decidir llegir-lo.

Actualment llegir per a mi és tot un repte, ja que amb dos nens a casa i un d’ells de 2 anys tinc poc temps de plaer lector. Però ho vaig aconseguir i me’l vaig acabar bastant ràpid, ha estat el meu primer llibre finalitzat en els 2 anys del meu petit..

El nom de l’editorial em va agradar, però més quan vaig veure que està escollit amb molt d’afecte, ja que representa la llitera on dormen nens i es col·leccionen experiències. Per aquest motiu Litera parla de criar i vol ser més que una editorial, vol ser una bona col·lecció d’experiències.

El llibre JUGAR està escrit per André Stern nascut en 1971 va ser un nen que no va estar escolaritzat en cap escola. A casa va rebre la confiança necessària en les seves capacitats d’autoaprenentatge. Ell al no anar a l’escola va poder jugar i experimentar de forma espontània i sense imposicions externes de cap tipus.
Es va convertir en músic, compositor, luthier, professor, autor, periodista, conferenciant…
El seu primer llibre Jo mai vaig anar a l’escola va obrir un debat sobre la nostra actual educació i en el llibre JUGAR afegeix la seva visió com a pare i el gratificant que és respectar i veure com es desenvolupen plenament les capacitats innates dels seus dos fills.

En primer moment em va agradar el tacte de la seva enquadernació i el seu tamany que era de fàcil portar a la bossa. Les seves primeres pàgines em van decebre una mica, no acabava d’aportar-me el que prèviament esperava d’ell. A poc a poc em va anar enganxant més i des de mig llibre fins al final em vaig quedar atrapada. Utilitza un llenguatge de fàcil entendre i barreja fotografia amb text i pàgines negres amb text blanc d’una mida superior, aquest format et fa més amena la seva lectura.

Immersa en la seva lectura, t’obre els ulls de la importància del JOC en la infància i que és la forma d’aprenentatge que tenen els nens per adquirir coneixements del seu entorn, per aquest motiu ens aconsella evitar interrompre a un nen que està jugant.

«El Joc és la forma més elevada de la investigació» (Albert Einstein)

Recomano la lectura d’aquest llibre a famílies i docents, perquè no s’observi el joc com una pèrdua de temps i si com una forma d’aprenentatge. M’agradaria que es veiés la facilitat que tenen els nens i les nenes a adquirir els aprenentatges a partir del joc, ja que parteixen de la motivació i de les ganes d’aprendre dels alumnes.
Crec que a les aules hem de canviar el pensament que el professor ho sap tot, ho transmet i després es memoritza per a un examen. Els nens obliden la majoria d’aquesta matèria als pocs dies.
Penso que una escola més vivencial activa totes les àrees del cervell estant més predisposat a adquirir nous aprenentatges, així podem tenir infants motivats, alegres, jugant, experimentant …. i adults acompanyant més tranquils.

Així que …. A JUGAR tothom !!!

IMG_20180801_160121.jpg

Este verano vi la publicación en facebook del libro JUGAR de André Stern de la editorial Litera y decidí leerlo.

Actualmente leer para mí es todo un reto, ya que con dos niños en casa y, uno de ellos de 2 años, tengo poco tiempo de placer lector. Pero lo conseguí y me lo leí bastante ràpido, ha sido mi primer libro terminado en los 2 años de mi peque.

El nombre de la editorial me gustó, però más cuando vi que está escogido con mucho cariño, ya que representa la  Litera donde duermen niños y se coleccionan experiencias. Por ese motivo Litera habla de criar y quiere ser más que una editorial, quiere ser una buena colección de experiencias.

El libro JUGAR está escrito por André Stern nacido en 1971 fue un niño que no estuvo escolarizado en ninguna escuela. En casa recibió la confianza necesaria en sus capacidades de autoaprendizaje. Al no ir a la escuela pudo jugar y experimentar de forma espontánea y sin  imposiciones externas de ningún tipo.

Se convirtió en músico, compositor, luthier, profesor, autor, periodista, conferenciante…

Su primer libro Yo nunca fuí a la escuela abrió un debate sobre nuestra actual educación y en el libro JUGAR añade su visión como padre y lo gratificante que es respetar y ver cómo se desarrollan plenamente las capacidades innatas de sus dos hijos.

En primer momento me gustó el tacto de su encuadernación y su tamaño que era de fácil llevar en el bolso. Sus primeras páginas me decepcionaron un poco, no acababa de aportarme lo que previamente esperaba de él. Poco a poco me fue enganchando más y, desde medio libro hasta el final, me quedé atrapada a él. Utiliza un lenguaje de fácil entender y mezcla fotografía con texto y páginas negras con texto blanco de un tamaño superior, este formato te hace más amena su lectura.

Inmersa en su lectura, te abre los ojos de la importancia del JUEGO en la infancia y que es la forma de aprendizaje que tienen los niños para adquirir conocimientos de su entorno, por ese motivo nos aconseja evitar interrumpir a un niño que está jugando.

“El Juego es la forma más elevada de la investigación” (Albert Einstein)

Recomiendo la lectura de este libro a familias y docentes, para que no vean el juego como una pérdida de tiempo y si como una forma de aprendizaje. Me gustaría que observaran la facilidad que tienen los niñ@s en adquirir los aprendizajes a partir del juego, ya que parten de la motivación y de las ganas de aprender de los alumnos.

Creo que en las aulas debemos cambiar el pensamiento que el profesor lo sabe todo, lo transmite y luego se memoriza para un examen. Los niños olvidan la majoria de esa materia a los pocos días.

Pienso que una escuela más vivencial activa todas la áreas del cerebro estando más dispuesto a la adquisición de nuevos aprendizajes, así podemos tener niñ@s motivados, alegres, jugando, experimentando…. y adultos acompañando más tranquilos.

 

Así que…. ¡¡¡a JUGAR todo el mundo!!!

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s